Bevolkingsonderzoek darmkanker

Voor- en nadelen bevolkingsonderzoek darmkanker

Wilt u wel of niet meedoen?

Misschien twijfelt u of u u mee wilt doen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Het bevolkingsonderzoek heeft voordelen, maar ook nadelen. Uit onderzoek blijkt dat de voordelen van dit onderzoek groter zijn dan de nadelen. Voor u persoonlijk kan dit anders zijn. Daarom beslist u zelf of u wel of niet wilt meedoen.

 

Dikke darm kanker begint meestal als een poliep. Dit is een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm. Meestal zijn deze poliepen goedaardig en blijven dat ook. Soms groeien deze poliepen uit tot darmkanker. Als iemand poliepen in de dikke darm heeft, uit zich dat vaak door bloed in de ontlasting.  Ongeveer één op de vijf 55-plussers krijgt poliepen in de dikke darm. Dit is niet zorgelijk, dat wordt het pas als deze kwaadaardig worden.

 

Bloed in ontlasting

Bij de landelijke darmkankerscreening sporen we de 55-plussers op die bloed in de ontlasting hebben aan de hand van een ontlastingtest. Als dit het geval is kijken we met een kijkonderzoek in de darm of zij poliepen of darmkanker hebben en halen we  de poliepen of tumoren weg.

Vroege ontdekking darmkanker

Het grote voordeel van meedoen aan de screening is dat hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is op een succesvolle behandeling.  Er is echter ook een nadeel: de poliepen die worden weggehaald, zouden best goedaardig kunnen blijven en het weghalen is niet helemaal zonder risico’s.  In sommige gevallen wordt per ongeluk door de darm heen geprikt, en heel soms leidt dat tot complicaties.

 

 

Voordelen bevolkingsonderzoek darmkanker

  • Het risico om te overlijden aan darmkanker wordt door het bevolkingsonderzoek iets kleiner.
  • Behandeling van darmkanker (chemotherapie, bestraling) is zwaar: het ziek- en sterfbed niet minder. Als dankzij de screening poliepen in de dikke darm worden ontdekt en ze worden weggehaald, kan veel leed worden voorkomen.
  • Wie een coloscopie heeft gehad, kan er vrij zeker van zijn de komende tien jaar geen darmkanker te zullen ontwikkelen.

 

 

Nadelen bevolkingsonderzoek darmkanker

  • Een goede uitslag is geen garantie dat alles goed is. Oplettendheid blijft geboden.
  • Als bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt er een darmonderzoek (coloscopie). Bij de helft van de mensen blijkt vervolgens dat het vals alarm was. Dat kan voor veel stress zorgen. Zo’n darmonderzoek is bovendien niet zonder risico’s; er kan iets misgaan.
  • Niet elke darmkanker die in het bevolkingsonderzoek wordt gevonden, redt een leven. Er zijn ook tumoren die zo langzaam groeien dat ze nooit fataal worden.