Bevolkingsonderzoek darmkanker Bevolkingsonderzoek darmkanker

Wat houdt het onderzoek in?

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen deelnemers een buisje waarmee zij thuis wat ontlasting kunnen verzamelen. Deze ontlasting wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van sporen van bloed. Dat gebeurt door hemoglobine aan te tonen. Hemoglobine is een bestanddeel van bloed. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt uw ontlasting onderzocht in een laboratorium.

 

Wat betekent het als er bloed in de ontlasting wordt gevonden?

Sporen van bloed kunnen wijzen op (voorlopers van) darmkanker, maar er kan ook niets of iets anders aan de hand zijn, zoals een darmontsteking of aambeien. Om dat uit te zoeken is bij mensen bij wie bloed in de ontlasting is aangetoond een kijkonderzoek in de darm nodig (darmonderzoek/coloscopie).

  

Wat houdt het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker in?

  1. Eerst ontvangt u een brief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met uitleg over het bevolkingsonderzoek.

  2. Twee weken later ontvangt u de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.
     
  3. U stuurt een buisje met ontlasting op. Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit een ontlastingstest. U verzamelt een klein beetje ontlasting in een speciaal buisje. Dit buisje stuurt u met een ingevuld antwoordformulier terug in de retourenvelop.

     
  4. Na ongeveer twee weken krijgt u een brief thuisgestuurd met de uitslag.

 

Meer informatie over de gang van zaken bij het bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Bekijk hier het stroomschema over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker of de voorlichtingsfilm van het RIVM

  

 

 

Wilt u voor een darmonderzoek overstappen naar het Centrum voor darmonderzoek van Ziekenhuis St Jansdal?

Heeft u meegedaan aan het landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker en bent u voor een darmonderzoek ingedeeld bij een ander ziekenhuis, maar wilt u liever naar Ziekenhuis St Jansdal? Dan vindt u hier meer informatie over hoe u kunt overstappen.