Wat is darmkanker?

Wat is darmkanker?

Hoe ontstaat darmkanker?

Darmkanker komt vooral voor in de dikke darm en wordt dan dikkedarmkanker genoemd. Bij darmkanker is het proces van celdeling in de darmen verstoord. Cellen blijven zich in snel tempo delen, terwijl er geen behoefte is om verouderde cellen te vervangen. Na verloop van tijd ontstaat er een opeenhoping van kwaadaardige cellen: een kwaadaardige tumor.

 

Poliep

Dikke darm kanker begint meestal als een poliep. Dit is een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm. Meestal zijn deze poliepen goedaardig en blijven dat ook. Soms groeien deze poliepen uit tot darmkanker. Als iemand poliepen in de dikke darm heeft, uit zich dat vaak door bloed in de ontlasting.  Ongeveer één op de vijf 55-plussers krijgt poliepen in de dikke darm. Dit is niet zorgelijk, dat wordt het pas als deze kwaadaardig worden.

 

Uitzaaiingen bij darmkanker

Wanneer de tumor groter wordt, groeit deze door de verschillende lagen van de darmwand heen. De kans dat er tumorcellen loslaten wordt steeds groter. Dit noemen we uitzaaiingen. De tumorcellen verspreiden zich dan door het lichaam naar bijvoorbeeld de lever of longen. Uitzaaiingen kunnen plaatsvinden via de lymfeklieren of via de bloedbaan.

 

Wees alert op symtomen van darmkanker!

De groei van dikkedarmkanker gaat meestal heel langzaam. Het kan wel tien jaar duren voordat een gezonde cel uiteindelijk een kankercel wordt. Bij vroegtijdige opsporing is dikkedarmkanker over het algemeen goed te behandelen. In een vergevorderd stadium van dikkedarmkanker zijn de vooruitzichten veel minder gunstig. De kans op genezing is dan klein. Wees daarom alert bij de volgende klachten.

 

Hoe vaak komt darmkanker voor? 

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 12000 mensen dikkedarmkanker vastgesteld. Bij ongeveer 1/3 hiervan gaat het om endeldarmkanker. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm, vlak voor de anus. Darmkanker komt vooral voor op oudere leeftijd (vanaf 60 jaar), maar het kan ook voorkomen op jongere leeftijd.

 

Hoe wordt darm kankerbehandeld?

Darmkankercentrum St Jansdal heeft een breed aanbod van behandelingen bij darmkanker. 

 

Meer informatie over darmkanker

Meer informatie over de behandeling van darmkanker in Ziekenhuis St Jansdal vindt u op een speciale website van het darmkankercentrum: