Wanneer aan de beurt bevolkingsonderzoek darmkanker

Wie worden gescreend?

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Zij ontvangen elke twee jaar een uitnodiging. Omdat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker tussen 2013 en 2019 stapsgewijs wordt ingevoerd, kan het zijn dat het nog enkele jaren duurt, voordat u de eerste uitnodiging ontvangt.

 

Waarom is het bevolkingsonderzoek vanaf 55 jaar?

De meeste mensen met darmkanker zijn 55 jaar of ouder. Tussen 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt waaraan hij of zij overlijdt. In deze leeftijdscategorie kan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker de meeste 'winst' behalen, uitgedrukt in levensjaren.

 

 

 

Waarom is het bevolkingsonderzoek tot 75 jaar?

Poliepen groeien langzaam. Als iemand van 75 jaar of ouder darmkanker krijgt, is de kans groot dat hij of zij aan iets anders overlijdt. Daarom is het minder zinvol om mensen boven de 75 te onderzoeken. Bovendien vormen het onderzoek en de behandeling voor mensen van deze leeftijd een zwaardere belasting dan voor jongere mensen. Ook hebben zij een grotere kans op complicaties.

 

 

Weten wanneer u aan de beurt bent voor het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Wilt u weten wanneer u een oproep kunt verwachten voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker?

Bekijk hier uitnodigingsschema.

 

Bent u al onder behandeling?

U hoeft niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker als u:

 

  • Al onder behandeling bent vanwege darmkanker
  • Al onder controle staat vanwege eerder gevonden darmpoliepen 
  • Al onder controle staat, omdat er een erfelijke vorm van darmkanker in uw familie voorkomt

 

 

Heeft u darmklachten?

Heeft u gezondheidsklachten die te maken kunnen hebben met uw darmen? Heeft u bijvoorbeeld bloed in uw ontlasting? Of heeft u aanhoudende last van verstopping of diarree, zonder dat u weet waardoor dat komt? Wacht dan niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar Darmkanker, maar maak zo snel mogelijk een afspraak met uw huisarts.

Indien nodig kan hij of zij u doorverwijzen naar het Centrum voor darmonderzoek van Ziekenhuis St Jansdal

 

Overstappen naar St Jansdal?

Heeft u meegedaan aan het landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker en bent u voor een darmonderzoek ingedeeld bij een ander ziekenhuis, maar wilt u liever naar Ziekenhuis St Jansdal? Dan vindt u hier meer informatie over hoe u kunt overstappen.